Katsastat vuosittain autosi, joten katsasta myös kattosi
Vaikka talojen katot ovat Suomen sääolosuhteissa kovilla, harva kiinteistönomistaja muistaa vilkaista katteiden kuntoa vuosittain. Kattopinnan alapuolelle katsotaan vieläkin harvemmin. Katon elinikä voi olla vuosikymmeniä, jos siitä pidetään hyvää huolta.
Katto on laaja kokonaisuus
Katto on paljon muutakin kuin ulospäin näkyvä vesikate. Toimivassa katossa on veden pitävä vesikate ja hyvä tuuletus sekä laadukas vedenohjausjärjestelmä. Puutteellinen vedenohjaus, lämpövuodot ja tuuletus ovatkin suurimpia laho- , kosteus- ja homevaurioiden aiheuttajia, ja niitä on vaikea havaita itse.
Leudot talvet haasteena
Leudot talvet sekä vaihtelu plussalta pakkasen puolelle voivat aiheuttaa kondenssikosteutta ja lämpövuotoa katon yläpohjassa. Kondenssikosteus tarkoittaa sitä, että kosteus tiivistyy rakenteen pintaan ja jää sinne muhimaan, jos tuuletusta ei ole huomioitu rakennusvaiheessa. Tämä ongelma ilmenee erityisesti 1970-90-luvuilla rakennetuissa taloissa, joissa tuuletus on puutteellinen ja aluskatteena on käytetty hengittämättömiä materiaaleja tai aluskatetta ei ole käytetty lainkaan.
Huolellisella Walttian kartoituksella ennakoimme ja ehkäisemme piilevät vauriot rakenteissa.
Yläpohjan lämpövuodot ovat kodin suurin energiasyöppö. Puutteellisen eristyksen vuoksi lämpö pääsee karkuun katon kautta, ja se ilmenee esimerkiksi jääpuikkoina räystäissä, läpivientien jäätymisenä tai sulana läikkänä katolla. 1970-90 -lukujen rakennuskannassa on merkittäviä vaihteluita eristevahvuuksissa. Painunut ja kostunut eriste menettää merkittävästi eristekykyään ja kartoituksissa tulee toisinaan vastaan myös kokonaan eristämättömiäkin kohtia.
Vuotaako katto?
Sisälle asti tulevat kattovuodot ovat äärimmäisen vakavia. Jos näin pääsee tapahtumaan, ongelmaa ei voida enää korjata pienillä paikkauksilla vaan tilanne vaatii isompia toimenpiteitä. Tämän voi ehkäistä säännöllisellä katon tarkastuksella ja ennakoimalla. Myös auton jakohihnan vaihto ennakoidaan ja jakohihna vaihdetaan ennen kuin se katkeaa ja tuhoaa koko moottorin. Sama ajattelutapa pitäisi koskettaa jokaista kodin omistajaa, onhan kyse arvokkaimmasta omaisuudesta.
Näin me toteutamme kuntotarkastuksen
- Asiakkaan haastattelu
- Asiantuntija tutkii asiakkaan katon läpikotaisin: katon kunto, riskipaikat, jiirit, läpiviennit, turvavarusteet, savuhormi, sadevesijärjestelmä, riskipaikat, yläpohja, kantavat rakenteet, aluskatteen toimivuus, tuuletus ja eristepaksuus
- Toimitamme selkokielisen, kirjallisen raportin kuvineen ja teksteineen
PYYDÄ WALTTIALTA ILMAINEN KATON KUNTOTARKASTUS TÄSTÄ
Nämä asiat voit tarkistaa itse:
- Käy katolla vähintään kerran vuodessa, ennen talvea ja/tai talven jälkeen
- Katso onko tiilikatolla rikkinäisiä tiiliä
- Katso onko pinnoitteessa vaurioita
- Tarkista tuntuuko yläpohjassa tunkkaista hajua
- Teetä perusteellisempi kuntokartoitus viiden vuoden välein asiantuntijalla
Pidä kirjaa kattosi huolloista
Auton huoltokirjaan merkitään kaikki huollot ja katsastukset, jotta seuranta on helppoa ja myös auton uusi omistaja näkee, mitä korjauksia autolle on tehty. Toimimme samalla periaatteella myös Walttialla. Kiinteistön arvon kannalta on tärkeää, että huoltokirja on ajan tasalla. Toimittamamme kuntoarviot on helppo sujauttaa dokumentaatioksi talokansioon.
Katon kuntoarvio ei tarkoita aina remonttitarjousta. Jos kaikki on kunnossa, toimenpidesuosituksia ei tule. Tällöin asiakas saa kirjallisen ja kuvallisen dokumentaation, ja voi olla huoletta kattosi kunnosta. Samalla kotisi on turvassa myös tulevien myrskyjen osalta. Aila, Seija, Matti ja Teppo ja mitä näitä myrskyjä nyt olikaan.